понеділок, 27 лютого 2017 р.

Легенди про квіти


Квітка - нігтик

Казка про замірок, або квітка-нігтик

Давним-давно, ще за царя Гороха, народився в бідній сім'ї хлопчик. Назвали його замірок, бо був він слабким і хворобливим. Виріс Запорток і відправився в путь-дорогу, щоб ума-розуму набратися. Люди вже забули про нього, але одного разу промайнув слух: нібито з'явився чоловік, який хворих лікує. І прославився Запорток, тим що лікував людей не змовами, що не ворожінням, а цілющими напоями. Почула про це бабка Абракадабра і вирішила отруїти лікаря. З ревнощів зла ворожка Абракадабра, запросивши до себе в гості лікаря, піднесла йому кубок з отруєним вином. Не знав про це Запорток і випив вино. Коли відчув Запорток, що вмирає, покликав людей і заповідав їм закопати після смерті нігтик з його лівої руки під вікном бабки абракадабра. Люди виконали його прохання. І виріс на тому місці золотистий квітка, який назвали нігтиком. Лікує квітка-нігтик від багатьох-багатьох хвороб, за що люди завжди пам'ятають замірок.
Казка-казкою, але слава про цілющу квітці-нігтику дійсно по всьому світу йде. Календула або нігтик - ця квітка всім відомий. Перші Християни називали календулу "Золото Марії". Нагідки, по-англійськи "marigold", Вважаються названими на честь Діви Марії. Ця квітка часто зустрічається у весільних букетах (звідси інша його назва у англійців - "річна весільна пара") І символізує постійність і довгу любов. У південно-східній Європі вважають, що якщо чоловік починає дивитися на сторону, його вірність повернеться, якщо навколо його слідів на землі посіяти нігтики. У Китаї нігтики символізують довге життя - це "квітка десяти тисяч років". В індуїзмі він вважається квіткою Крішни. У стародавній Індії з календули плели гірлянди і прикрашали ними статуї святих.
Календулу називають квіткою сонця, іноді "наречена літа" через тенденцію оранжевого квітки повертатися слідом за сонцем, розпускаючи пелюстки на світлі і збираючи в тіні. З цієї ж причини календулу колись називали "хазяйський циферблат". Стародавні римляни вважали, що рослина сповіщає про початок дня і ночі як своєрідний календар, звідси походить назва рослини: "календарик", "маленький календар", Що відзначає кожен день. Сучасні махрові форми настільки збільшили суцвіття, що квітка вже майже не закриваються на ніч - але назва залишилася. А нігтиками рослина названа за форму насіння - вони дійсно схожі на них.
Завдяки своїм перевагам, календула була дуже популярна в садах Європи. Вільям Шекспір в 1611 р писав у "Зимовій казці":
Але і для вас знайдуться тут квіти.
Ось майоран, ось м'ята і лаванда,
Ось нігтики, що спати лягають із сонцем
І з сонцем пробуджуються в сльозах,
І це все - квіти середини літа ...


Немає коментарів:

Дописати коментар